Srdce je neúnavný pracovník

Mcooker: nejlepší recepty O zdraví

Srdce je neúnavný pracovníkJednou jsem se zastavil u svého blízkého přítele, abych byl pryč hodinu nebo dvě společně. Měl hosta, už staršího muže, zjevně docela zdravého.

Počínaje počasím, které nás letošní rok nezkazilo, jsme brzy přešli na naši oblíbenou brusli. Můj nový známý hodil frázi, že se říká, že infarkt je nyní v módě, ale že ho díky Bohu neohrožuje.

Musím se přiznat, že jsem byl potom velmi zoufalý frivolním tónem svého partnera. Pokud vezmeme v úvahu módu z hlediska statistik, pak je infarkt samozřejmě v „módě“, protože aterosklerózu musí diagnostikovat nejčastěji lékaři. A tato nemoc má na svědomí infarkt. A ačkoli infarkt není nevyhnutelný, ale pouze pravděpodobný další průběh nemoci, představuje vážnou hrozbu pro lidský život. Znamená to, že vtipy jsou špatné.

Když jsem si všiml znatelně změněných krevních cév na rukou padesátiletého svižného muže, který seděl naproti mně, řekl jsem mu: "Kdybych byl tebou, nevzdal bych se infarktu, protože ty." ateroskleróza».

Četl jsem v jeho očích skutečný strach a pospíšil jsem ho uklidnit. "Všechno je stále opravitelné." Hodně záleží na vás. Ale k tomu musíte dobře vědět, co způsobuje infarkt a jak zabránit jeho vzniku “.

„Strom je kořeny mocnější a člověk srdcem“, - říká lidová moudrost. Klíčem k dobrému zdraví je silné a zdravé srdce. Poté, co začala bít v lůně, věrně vykonává svoji službu po celý život člověka.

Srdce a krevní cévy tvoří kardiovaskulární systém, kterým se krev dodává do všech orgánů a tkání našeho těla. Srdce je ústředním orgánem oběhového systému; díky jeho rytmickým kontrakcím dochází k krevnímu oběhu. Srovnání srdce s motorem je tedy zcela legitimní. Jaká je struktura tohoto neúnavného pracovníka?

Srdce se nachází na levé straně hrudníku. Venku je chráněn žebry a hrudní kostí. Kromě toho je také chráněn oděvem z husté pojivové tkáně - perikardu. Samotný srdeční sval, proniknutý mnoha nervy a cévami, se nazývá myokard. Vnitřní část myokardu - endokard - je hladká elastická membrána.

Srdce se skládá ze čtyř dutin: dvou síní a dvou komor. Mezi každou síní a její odpovídající komorou je otvor uzavřený plachtovým nebo hrotovým chlopní, který je tvořen záhyby vnitřního pláště.Srdce je neúnavný pracovník

Srdce (pohled zepředu): 1 - pravá komora; 2 - přední žíly srdce; 3 - pravá koronární tepna; 4 - pravé ucho; 5 - horní dutá žíla; 6 - plicní tepna; 7 - aorta; 8 - nejmenovaná tepna; 9 - levá společná krční tepna; 10 - levá podklíčková tepna; 11 - levé ucho; 12 - levá koronární tepna; 13 - velká žíla srdce; 14 - přední sestupná větev levé koronární tepny; 15 - levá komora; 16 - vrchol srdce.

Chlopně se otevírají dovnitř komor a krev tak může proudit pouze jedním směrem; z atria do komory.

Velké cévy odcházejí přímo z komor: zleva - aorta, zprava - plicní tepna.

Aorta se postupně rozvětvuje a končí malými kapilárami. Prostřednictvím nich vstupují živiny a kyslík z krve do tkání a z tkání jsou absorbovány odpadní látky a oxid uhličitý a odváděny krví. Jak velká je síť kapilár, které pronikají do všech tkání a orgánů těla, ukazuje srovnání, které se používá poměrně často, ale z toho není méně jasné. Pokud by byly všechny kapiláry natažené v jedné linii, mohlo by to obepnout planetu podél rovníku dva a půlkrát.Kapiláry zase proudí do postupně se zvětšujících cév - žil, které dodávají do srdce, do pravé síně, krev již obsahuje metabolické produkty a oxid uhličitý. Cesta průtoku krve z levé komory do pravé síně se nazývá systémová cirkulace.

Další cesta venózní krve prochází pravou polovinou srdce do plic - malý kruh krevního oběhu. Na této cestě dochází k výměně krevních plynů: návratu oxidu uhličitého a jeho obohacení kyslíkem pomocí plic. Veškerá krev, která prochází plícemi za méně než jednu minutu, zachytí asi litr kyslíku, což dává plicím stejné množství oxidu uhličitého. Představte si nyní, jaké obrovské množství kyslíku spotřebuje lidské tělo během dne! Člověk může žít bez jídla deset dní, ale bez kyslíku nemůže žít ani deset minut.

Z plic okysličená krev vstupuje do levé síně. Opět kontrakce srdečního svalu - a znovu začíná proudit krev. V místě výstupu aorty a plicní tepny z komor jsou ventily, které se nazývají semilunární ventily. Otevírají se směrem k nádobám. Jejich účelem je zabránit zpětnému toku krve z aorty a plicní tepny do srdce.

K pohybu krve dochází v důsledku kontrakcí srdečního svalu. Tyto kontrakce samy o sobě, i když se vyskytují automaticky, jsou způsobeny vlivem nervových podnětů vycházejících jak z centrálního nervového systému, tak ze speciálních nervových uzlů zabudovaných do samotného srdce.Srdce je neúnavný pracovník

Schéma oběhu: 1 - oblast kapilár horní poloviny těla; 2 - oblast kapilár pravé plíce; 3 - oblast kapilár levé plíce; 4 - aortální oblouk; 5 - vpravo, atrium; 6 - pravá komora; 7 - levá síň; 8 - levá komora; 9 - plicní tepna; 10 - pravý plicní veche; 11 - levá plicní žíla; 12 - vena cava superior; 13 - dolní dutá žíla; 14 - jaterní žíla; 15 - oblast kapilár žaludku; 16 - oblast kapilár sleziny; 17 - oblast jaterních kapilár; 18 - oblast střevních kapilár; 19 - oblast kapilár dolní poloviny těla.

Může vyvstat otázka: proč srdce bije rytmicky a nevypouští krev v nepřetržitém proudu? Mnozí samozřejmě vědí, že každá práce je nejúspěšnější, když je rytmická a ve správných intervalech nahrazena odpočinkem. Tak. srdce také funguje. Kdyby pohánělo krev nepřetržitým proudem, rychle by se unavilo. A rytmicky se stahuje, střídá se práce a odpočinek: kontrakce trvá 0,3 sekundy a odpočinek 0,5 sekundy.

Při zánětu srdečního svalu, při nadměrném rozšiřování dutin levé a pravé komory, stejně jako při změnách, zvrásnění srdečních chlopní, je narušen normální krevní oběh. Vyskytuje se srdeční vada, při které krev proudí nejen z atria do komory a z komory do cév, ale také z komory do síně nebo z cév do komory.

Když se sval stáhne a chlopně se otevřou, vydá se zvuk, který se nazývá srdeční tón.

Pokud se sval špatně stahuje, tón se stává méně zvukovým - hluchým, a pokud jsou ventily rozbité a neuzavřou úplně otvor nebo dojde k jeho zúžení, pak krev prochází hlukem. Lékař může posoudit povahu změn v práci srdce podle změněných srdečních zvuků nebo vzhledu hluku. Kdo má opravdu pěkné ucho!

Zkušený lékař nejen podle tónu, ale také podle frekvence kontrakcí, pulzu, dokáže přesně rozpoznat mnoho onemocnění. Pamatuji si takovou legendu. Slavný lékař Sun Si-lu byl pozván k manželce čínského císaře Tai Zonga, který náhle onemocněl. Ale co měl doktor dělat, když nikdo kromě manžela neměl právo na ni dokonce uvažovat? A nemohlo se jí dotknout!

Ale Sun Si-liu byla nalezena. Požádal císařovnu, která „byla za obrazovkou, aby jí na zápěstí přivázala tenkou nit, jejíž druhý konec mu dal.Císařovna se rozhodla zahrát na doktora trik, uvázala nit a tlapku břišního psa. Lékař okamžitě smutně poznamenal: "Darmo mě zkoušíš." Pulz, který cítím, je pulsem zvířete! “

Zahanbená žena neměla jinou možnost, než přesně splnit Sunovu žádost. Když doktor odcházel, řekl císaři: "Vaše manželka není nemocná, je těhotná." Počkej na svého syna “... Tato předpověď se naplnila ...

V této legendě, samozřejmě, jako v každé jiné, existuje přehánění. A pravdou je, že nezaměnitelný instinkt pomáhá lékaři někdy i jedním pulzem určit nemoc.

Stav perikardu má také vliv na práci srdce. Když toto srdíčko volně přiléhá k srdečnímu svalu, nebrání mu ve smršťování a rozšiřování. Pokud se zapálí a stane se méně pohyblivým, budou spojeny pohyby srdce, a proto bude narušen krevní oběh.

Práce srdce je určena množstvím krve proudící dovnitř a množstvím odporu, který musí překonat. S každou kontrakcí, překonáním krevního tlaku, srdce vyvrhne přísně stanovené množství krve a dodá mu požadovanou rychlost. Intenzita činnosti srdce se mění především v závislosti na podmínkách, v nichž se tělo nachází, zejména na stupni svalové aktivity. Při úplném fyzickém odpočinku, zejména během spánku, srdce pracuje méně, srdeční frekvence je například u dospělých 60-75 za minutu a množství vylité krve je přibližně 4 až 5 litrů. Při svalové aktivitě se srdce musí stahovat častěji. S maximální svalovou zátěží pro konkrétní osobu se frekvence srdečních kontrakcí mnohonásobně zvyšuje. Ale jen zdravé a dobře vycvičené srdce má tak velkou rezervní sílu.

Vysvětlení je jednoduché: čím větší je zátěž svalů, tím více potřebují výživu a kyslík. Proto také srdce musí tvrdě pracovat. Fyziologové dokázali vypočítat, že i relativně malé množství stresu, jako je lezení po schodech, vyžaduje pětkrát větší úsilí než například chůze po rovině.Srdce je neúnavný pracovník

Srdeční sval, stejně jako každý orgán, také potřebuje kyslík a živiny, aby mohl vykonávat své povinnosti, to znamená přísun arteriální krve.

Srdce je vyživováno pravou a levou tepnou táhnoucí se od samého ústí hrudní aorty. Zakrývají srdce korunou, proto se jim říká koronální nebo koronární. Větve těchto koronárních tepen probíhají po celém srdci. Levá koronární tepna dodává krev do většiny levé strany srdce, přední části mezikomorové přepážky a přední části pravé komory. Je silnější než ten pravý a prochází skrz sebe asi tři čtvrtiny množství krve, které srdce potřebuje.

Pravá koronární tepna spadala, aby zásobovala většinu pravé poloviny srdce, zadní část mezikomorové přepážky a část zadní stěny levé komory. Křivolabost věnčitých tepen přispívá k lepšímu naplnění věnčitých cév krví za nekonečně se měnících podmínek srdce.

Koronárními cévami protéká až 10% krve, která je za minutu vyhozena do systémového oběhu. Srdeční sval je proto vybaven kapilární sítí, která je dvakrát tak bohatá jako kosterní sval. Čím lépe se srdeční sval živí krví, tím větší je jeho schopnost vyvíjet energii, tím méně se musí natahovat, aby vyvolal odpovídající kontrakční sílu, a tím normálnější jsou jeho funkce. Při nedostatečném průtoku krve a při špatném obohacení kyslíkem může dojít k hladovění srdečního svalu kyslíkem, což způsobuje bolest v srdci.

Shapiro Ya.E. - Nežertují srdcem

Normální spánek   Trochu o kultuře životního stylu