Stručně o struktuře kardiovaskulárního systému

Mcooker: nejlepší recepty O zdraví

Stručně o struktuře kardiovaskulárního systémuKardiovaskulární systém, který se skládá ze srdce a cév, dodává krev do všech orgánů a tkání našeho těla. S krví přijímají tkáně kyslík a živiny, které vstupují do těla plícemi a trávicími orgány.

Krví se z tkání odstraňuje oxid uhličitý a látky vznikající při výměně. Konstantní pohyb krve je zajištěn pravidelnou činností srdce a cév.

Stěna krevních cév se skládá ze tří membrán: vnitřní, v přímém kontaktu s krví, střední a vnější. Ve velkých tepnách je hlavní částí střední membrány elastická pojivová tkáň a v malých tepnách svalová vlákna. Ve stěně tepen končí větve senzorických nervů, kterými do centrální nervové soustavy přicházejí „signály“ o chemickém složení krve a o výšce krevního tlaku v tepnách.

Terminální větve tepen jsou kapiláry; jejich stěna se skládá pouze z jedné vrstvy buněk. To usnadňuje průnik kyslíku a živin v krvi do tkání a oxidu uhličitého a odpadních produktů rozpadu z tkání do krve.

Stručně o struktuře kardiovaskulárního systémuCévy, které přenášejí krev do srdce, se nazývají žíly; mají ventily, které se otevírají pouze ve směru průtoku krve (do srdce). Při chůzi, pohybu, aktivní svalové aktivitě jsou žíly stlačeny a krev se pohybuje směrem k srdci. Ze srdce krev vstupuje do tepen, které se někdy smršťují a poté se táhnou a přispívají k pohybu krve.

Hlavní roli při udržování stálého pohybu krve v tepnách však hraje srdce - svalový vak složený z pruhovaných svalových vláken propíchnutých četnými cévami a nervy - to je myokard (z řečtiny „mis“, „mios“, „sval“ a „ cardia "," srdce "- svalová stěna srdce). Tenká, hladká skořápka lemující srdeční dutinu zevnitř se nazývá endokard (z řeckého „endon“, „inside“ - vnitřní skořepina srdeční dutiny) a hustší vnější skořápka je perikard (z řeckého „peri“, „o“ - perikardiální bursa, serózní membrána pokrývající srdce). Srdce je rozděleno souvislou podélnou přepážkou na pravou a levou polovinu. Každá polovina se skládá ze dvou dutin: horní - síň a dolní - komora. Mezi každou síní a komorou je otvor s plachtou nebo puškovým ventilem; na výstupu ze srdce velkých cév - aorty a plicní tepny - jsou pololetní chlopně. Všechny chlopně se otevírají pouze ve směru, kterým proudí krev: z síní do komor a z druhé do aorty a plicní tepny.

Plicní tepna vychází z pravé komory a nese krev ze srdce do plic. Veškerá krev, procházející plícemi za méně než jednu minutu, absorbuje asi litr kyslíku a uvolňuje se ze stejného množství oxidu uhličitého. Odtud krev proudí plicními žilami do levé síně a levé komory. Toto je malý kruh krevního oběhu.

Z levé komory opouští aortu az ní - řada velkých tepen, odbočujících zase do menších, které nakonec procházejí do kapilár. Ty proudí do postupně se zvětšujících cév - žil, kterými se krev vrací do pravé síně a z ní do pravé komory. Jedná se o velký kruh krevního oběhu, díky kterému je zajištěna výživa tkání a jsou z nich odstraněny metabolické produkty.

Srdce, které obvykle váží jen asi 300 gramů, odvádí skvělou práci.Při úplném fyzickém odpočinku, který se smršťuje asi 70krát za minutu, každá komora vypustí asi 60-80 mililitrů krve do tepen, což je 3 až 5 litrů za 1 minutu, a při fyzické námaze se toto číslo významně zvyšuje (až na 25 litrů). Srdce může dělat tolik práce, zaprvé proto, že je hojně zásobováno krví na úkor koronální (koronální nebo koronární, cévy (z lat. - „koruna“ - koruna, věnec) - cévy, které napájí srdeční sval), nebo koronární cévy, s hustou sítí menších větví vyčnívajících z nich, pronikajících celou tloušťkou srdečního svalu. Zadruhé, vzhledem k tomu, že po období kontrakce (trvá 0,3 sekundy) vždy následuje období relaxace (0,4 sekundy), během níž srdeční sval „odpočívá“ a obnovuje svou sílu.

Stručně o struktuře kardiovaskulárního systémuKontrakce srdečního svalu se objevují nedobrovolně a jsou regulovány speciálními nervovými buňkami a svazky vláken umístěnými v jeho tloušťce. Práce celého srdce a cév je regulována centrálním nervovým systémem. Díky tomu je kardiovaskulární systém přizpůsoben různým změnám jak v těle samotném, v jednotlivých orgánech, tak v prostředí. Každý si je dobře vědom výrazů: „srdce skáče radostí“, „srdce mrzne strachem“, „ulevilo se ze srdce“, „srdce cítí“, „ze srdce spadl kámen“ atd., Spojené s různými zážitky: vzrušení, radost, hněv, strach, strach, touhy atd. Stává se to proto, že pod vlivem nervového systému se kontrakce srdce někdy stávají častějšími, někdy se vyskytují o něco méně často.

Činnost oběhového systému úzce souvisí s prací plic, ledvin, jater a dalších orgánů.

Pohyb krve, jak jsme již řekli, zajišťuje činnost srdce a cév. Během srdečních tepů je krev ze srdce pod tlakem vystřikována a táhne velké cévy. Přítomnost svalové vrstvy ve stěnách krevních cév je činí pružnými, schopnými protahovat se a stahovat. Tato kontrakce stěn zase pomáhá průtoku krve.

Nejvyšší tlak je zaznamenán v aortě - 130 - 140 milimetrů rtuti, nejnižší v kapilárách - 30 - 40 milimetrů. V malých žilách je ještě nižší a ve velkých žilách se stává negativním (méně než atmosférickým).

Krevní tlak se měří pomocí speciálního přístroje. V tomto případě jsou stanoveny dvě úrovně krevního tlaku. Nejvyšší úroveň odpovídá kontrakci srdce, takzvané systole (z řečtiny „systole“, „kontrakce, kontrakce“ - kontrakce srdce) - to je maximální neboli systolický tlak. Závisí to na síle komorové kontrakce a množství vystříknuté krve. Nejnižší úroveň odpovídá relaxaci srdce, tzv. Diastole (z řeckého „diastole“, „strečink“ - relaxace srdečního svalu, která následuje po jeho kontrakci) - to je minimální neboli diastolický tlak. Závisí to hlavně na cévním tónu, na odporu vyvíjeném stěnami tepen.

U zdravého dospělého člověka je maximální tlak v tepnách paže 115–140 milimetrů rtuti a minimální hodnota 60–90 milimetrů. S vzrušením mnoha zakončení senzorických nervů zabudovaných ve stěnách cév se hladina krevního tlaku změní. Silný psychický a fyzický stres (vzrušení, radost, zármutek, strach), pocit bolesti, svalová práce, změny teploty okolí, atmosférický tlak vedou ke kolísání hladiny krevního tlaku. U zdravého člověka jsou tyto změny krátkodobé a usnadňují je „mechanismy“, které regulují krevní tlak. Ale. dochází také k prodlouženému zvýšení nebo snížení krevního tlaku. V prvním případě to bude hypertenze, ve druhém - hypotenze.

E. G. Paramonova - Jezte správně

Stručné informace o účinných látkách léčivých rostlin   Význam a vývoj zubů